Håkan Hemlin

Sommaren 2012,

fotograferade vi Håkan Hemlin. Bilderna kom att användas i lanseringen av singeln "Fri", som pressbilder och på Håkans hemsida www.hakanhemlin.se.

Vi hade sett ut två platser vi ville använda, en av dem var F&S gamla lokaler och den andra var under en motorvägsbro i Kungälv. För att allt skulle löpa så smidigt som möjligt valde att använda endast naturligt ljus (blixtarna fanns dock med i väskan). Vädret var soligt, men det drog förbi en del moln som gjorde ljusförhållandet väldigt ojämnt, så mestadels av tiden höll vi oss i inne eller i skugga.

_MG_8350.jpg

Friskis&Svettis

Bilden ovan är en av sessionens första bilder, den är tagen i gymmet på F&S Kungälvs gamla lokaler. Denna delen av lokalen har högt placerade fönster (underkant är ca 2,5 meter upp).  Ljuset som kommer in genom dessa fönster är mjukt, mest för att solen inte lyser rakt in i rummet, men även för att de var smutsiga och därmed fungerade som en diffusionsskärm. Höjden gör att ljuset faller i ca 45 graders vinkel, vilket är vanligt förekommande när man ljussätter. Fönstren var den enda ljuskälla som användes.

 
Kamerainställningar: f 1,4  1/500  ISO200

Tekniskt

Avståndet mellan väggarna är fem meter, kameraposition är ungefär i mitten.

Fotot är taget med:
Canon EOS 5D mk2
Canon EF 50mm f1.4 USM
Inställningarna var
f 1,4 1/500 ISO 200

 

PostProcess

Eftersom känslan i bilden är ärlig och naturlig är det är inte särskilt mycket gjort i Photoshop, bara lite uppstädning och färgjustering. Det mest iögonfallande är att bilden är klippt till ett 1:1 format, vilket är samma dimension som en CD-booklet eller en singel har.

_MG_8725.jpg
 

Motorvägsbron

Under bron finns det (naturligtvis)  betongpelare och graffiti. Denna miljön passar bra in på känslan vi ville få till.

Även denna bilden är tagen med naturligt ljus fast här kommer det från två håll (sidorna av bron). Håkan sitter på ett fundament och lutar sig mot en av pelarna

Det primära ljuset kommer från vänster och lyser upp ansiktet, det sekundära kommer från höger och skapar en tydlig separation från bakgrunden (detta ljuset är starkare då vi är närmre kanten av bron på den sidan).

 

 
Håkan-Fri-foto.png

Tekniskt

Indirekt solljus kommer in från sidan av bron, inget annat ljus tillagt.

Fotot är taget med:
 
Canon EOS 5D mk2
 
Canon EF 50mm f1.4 USM
 
Inställningarna var 
 
f 1,4 1/320 ISO 400

PostProcess

Det som främst gjorts med denna bilden är att dra ner mättnaden i färgerna och dragit upp kontrasten. Bakgrunden är städad från distraherande detaljer som hål i betongen och liknande. Tatueringen på nacken är ifylld för att sticka ut lite mer. 

Även denna bild är klippt till 1:1 format för att passa i som en CD-booklet.

Singeln Fri

Nedan är det slutgiltliga resultatet av omslaget. Bilden är mer kontrast på och det är mer grönt och gult lagt på bilden. Designen på Håkans logga är gjord av Martin Westerstrand från Lillasyster (www.lillasyster.nu).

Du kan lyssna på låten på Spotify genom att klicka här.

 
Håkan_Fri.jpg