Fotografera en vigselring

I detta inlägg kommer jag beskriva ett relativt enkelt men annorlunda sätt att fotografera en (eller helst två) vigselringar.

Det svåraste med att ta en bild som den nedan är timing. Har man väl riggat utrustningen och gjort inställningarna så handlar det bara om repetition och lite tur. Tar man tillräckligt många bilder så blir en så småningom bra.

 

fig 1. Färdig bild

 
 

Överblick

Som bakgrund hänger en svart handduk mellan två stativ. Utan den hade väggen bakom blivit mörkgrå.

Mellan blixtarna står karaffen, det hade kanske varit enklare med något större kärl som till exempel ett akvarium. Men detta fungerar också bra, dock krävs det lite mer tid i Photoshop.

Blixtarna är riktade i ca 90 graders vinkel från kameralinsen för att minimera reflektioner från glasytorna i karaffen. Vinkeln på ljuset gör även att luftbubblorna i vattnet framhävs (vilket vi vill).

Det ambienta ljuset (i detta fall ljuset som kommer in genom fönstret) kan jag helt "släcka" genom en snabb slutartid och högt bländartal (1/160, f 18). Blixtarna blir på detta sätt den enda ljuskällan.

Det är blixtarnas korta brinntid (ca 1/3000 sekund vid given styrka) som gör det möjligt att "frysa" bubblan.

fig 2. Foto av uppsättningen

fig 2. Foto av uppsättningen

 
fig 3. Ljusschema

fig 3. Ljusschema

Tekniskt

Karaffen är ungefär en halvmeter från kameran, och bakgrunden är ca en meter från karaffen.

Bilderna är tagna med:
Canon EOS 5D mk2
Canon EF 100mm Macro 2,8

2st Canon Speedlight 430 EX II
Inställningarna var:
f 18  1/160  ISO 100

Blixtinställningar
Zoom 35 mm, styrka 1/4

 

Efterbearbetning

Det var tre saker som behövde göras i Photoshop.

Ringen, luftfickan och vattenytan har jag klippt ut och placerat på en helt svart bakgrund. Detta för att få glaset helt rent och bli av med alla småbubblor.

Bilden är beskuren för att få en bättre symmetri, det gjorde även att vattenytan behövde förlängas ut mot kanterna på bilden.

Fotot är även rejält skärpt med hjälp av ett antal lager "High Pass"-filter. Detta för att karaffens ojämna glasyta gjorde det ytterst svårt att få bubblan och ringen riktigt skarpa trots att de var i fokus. 

Sista steget är att skala om bilden till lämplig storlek och exportera den.

fig 4. Foto direkt från kamera

fig 4. Foto direkt från kamera

 

Med vänlig hälsning,
//Daniel