Friskis&Svettis Reklambilder

Reklambilder F&S

I början av november fotograferade vi fem ledare inom Friskis & Svettis. Bilderna skall användas till en reklamkampanj under våren 2014, där ledare och funktionärers ideella engagemang skall framhävas. Kampanjen är även tänkt att ge en liten inblick i instruktörens vardagliga liv, och förklara vad det är som driver dem till att lägga sin fritid på Friskis.

 

Förberedelser

Uppdraget var att visa personen i dess privata kläder, och genom rörelser eller redskap visa vilken typ av pass hon/han leder. Kampanjen kommer samköras med F&S Göteborgs reklam som har ett liknande upplägg.

I samband med fotograferingen intervjuades modellerna av journalisten Kajsa Asp om sitt engagemang inom Friskis.

 

Fototillfället

Bilderna tog vi i Friskis&Svettis lokaler, vi hade ungefär 45 minuter per person. Alla modeller hade tre ombyte med sig, så vi hade lite att variera med.

För att ljussätta bakgrunden ställde vi en Speedlight på golvet cirka en meter från väggen. Målet är att ha en ljusare punkt bakom modellen, som ut mot kanterna blev något mörkare. För att få till denna spridning använde vi en bit vit kartong och studsade ljuset mot väggen.

Vi använde en Speedlight med en octabox monterad på för att ljussätta modellen. Detta var placerad till höger om kameraposition med centrum över modellens ögonhöjd. Som man kan se på ljusdiagrammet nedan är octaboxen riktad mer mot reflektorn är modellen. Anledningen till det är att få ett jämnare ljus dels då reflektorn kan reflektera mer tillbaka mot den "skuggiga" sidan. Men även ljusen som träffar modellen från octaboxen blir mjukare då den är riktad lite framför.

lighting-diagram-1390306002.png

Tekniskt

En meter från väggen står blixten som belyser bakgrunden, två meter framför den står modellen. Vår keylight är placerad ungefär en meter från modellen, till höger om kamerapositionen. 

Bilderna är tagna med:
Canon EOS 5D mk2
Canon EF 50mm f1,4 USM eller
Canon EF 100mm Macro 2,8

2st Canon Speedlight 430 EX II
Inställningarna var:
f 5,6  1/160  ISO 200

Blixtinställningar
Zoom 24 mm 
Bakgrundsblixt styrka 1/8

Blixt i Octabox styrka 1/2
Samt en reflektor för att fylla i skuggorna

 

Efterbearbetning

Det är en del bearbetning gjord i Photoshop, det största ingreppet var att byta ut bakgrunden. För modellen är mest standardbearbetning gjord.

  • Retuscherat bort eventuella finnar och liknande i ansikte och övrig exponerad hud
  • Städat upp håret så att frisyren ger ett "renare" intryck. Då vi varken hade en stylist eller frisör på plats fick detta göras så gott det gick digitalt
  • Tagit bort några av de värsta rynkorna i kläderna samt använt Liquify-verktyget och jämnat till siluetten något
  • Ersätt bakgrunden (med en ny som skapats helt i photoshop)
  • Dodge/Burn, d.v.s gjort skuggorna mörkare och högdagrarna ljusare för att ge ett mer tredimensionellt intryck
  • Globala färg och kontrastjusteringar samt dragit ner färgmättnaden något
Bild 1. Direkt från kameran

Bild 1. Direkt från kameran

 
Bild 2. Efter bearbetning i Photoshop

Bild 2. Efter bearbetning i Photoshop

Bilderna skulle ha en grå bakgrund vilket är lätt ordnat med blixt,. Men eftersom vi i efterhand ville ha full kontroll över hur mycket yta som skulle finnas runt personen (för text och liknande) så valde vi att ersätta bakgrunden helt i efterbearbetningen.

 

Resultat

Bilderna har hittills används i en bilaga till Kungälvsposten (lokaltidningen i Kungälv). Samt i ett särtryck till Friskispressen, d.v.s en upplaga med antal sidor som endast rör Kungälvsföreningen. I skrivande stund har 40.000 exemplar av denna bilaga tryckts. Bilderna ligger även på F&S hemsida och rullar på informationsskärmar i lokalerna.

 

//Daniel

 

Länkar:
www.kungalv.friskissvettis.se 
Kajsa Asp